Környezetbarát bútorok: már a horizonton A 2020 előtt tapasztalható ingatlanpiaci boom hatására jelentősen megnövekedett a kereslet és a forgalom a lakhatással kapcsolatos, különlegesebb berendezési tárgyak, illetve barkácsáruk iránt.

Környezetbarát bútorok: már a horizonton

Valószínűleg épp ez a megnövekedett piaci igény hívta életre azokat a bútor- és barkácspiachoz kapcsolódó megoldásokat, amelyek igyekeznek megfelelni a környezettudatosságnak és a fenntarthatóságnak.

A 2020-as év előtt a fogyasztás a bútorok és lakáskiegészítők területén is jócskán megnövekedett, ezzel együtt jár azonban, hogy ezen tárgyakat jellemzően sajnos jóval hamarabb lecseréljük, mint ahogy arra szükség lenne. Az ilyen jellegű, felesleges pazarlás csökkentése érdekében szerencsére számos kezdeményezés van kibontakozóban, amelyekkel fenntarthatóvá válhatnak a már elhasznált bútordarabok, illetve azok előállítása is. Ismert bútorgyártó cégek is felismerék már a jelenséget, és egyesek már kiforrott megoldási javaslattal is előálltak.

“Egy raklap bútor lett, maradhat?”

Ilyen például a bútorbérlés lehetősége, amelynek lényege, hogy a vásárlók visszavihetik a használt bútoraikat az áruházakba, amelyet az áruházak később újra értékesítenek kedvezőbb áron, az eredeti tulajdonos pedig ennek megfelelő értékben egy ajándékkártyát kap, amit levásárolhat az áruházban. Másik ilyen, környezettudatos megoldás a már használhatatlan, de felújított, átfestett (EU-s szabvány) raklapoknak a használata, melyből például sarokkanapékat, dohányzóasztalokat is lehet készíteni.

A közösség ereje

A saját kezűleg készített, átalakított bútorok, illetve azok felújítása is nagyszerű módja annak, hogy csökkentsük a pazarlást és elkezdjünk pénzt spórolni. A nehézséget a legtöbbször az jelenti, hogy a legapróbb barkácsműveletekhez is rengeteg gép és eszköz szükséges, a helyigényről nem is beszélve. Ezen probléma kiküszöbölésére jött létre egy feltörekvő kezdeményezés, a közösségi barkácsműhely koncepciója. A barkácsműhelyek célja, hogy megteremtsék és biztosítsák a barkácsoláshoz szükséges körülményeket: elsősorban gépeket, eszközöket, szerszámokat és nem utolsó sorban szaktudást bérelhetnek a látogatók a kétkezi munkához.

Budapesten szerencsére már számos közösségi barkácsműhely tevékenykedik, az elsők között nyílt meg például a mindenki számára elérhető faipari műhely, a TECHNIKA, melyet azzal a céllal hoztak létre, hogy mindenki el tudjon mélyülni a barkácsolás világában. A tudásmegosztás ösztönzése is célja ezeknek a tereknek.

Természetesen mindig is sokkal egyszerűbb lesz új bútorokat venni a régiek megjavítása, felújítása helyett, azonban a felsorolt kezdeményezések segíthetnek abban, hogy egyre inkább nyitottak legyünk az olyan alternatív megoldások felé, amelyekkel környezetbarátabb módon rendezhetjük be saját tereinket.